Turvallisuus ja vinkkejä

Oikein käytettynä palvelun käyttö on turvallista. Vuokraamiseen sisältyy aina riskejä, mutta noudattamalla näitä ohjeita ja pitämällä kiinni vuokran kulkuun liittyvistä säännöistä, voit minimoida ne. Tarjoamme mahdollisuuden henkilöllisyyden tunnistamiseen ja rahojen saamisen varmistamiseen.  

Lyhyesti: 

 • Vahvista tietosi Vuokraamoon ja tarkista että toinen osapuoli on vahvistanut omansa. 
 • Keskustele vuokrasta ennen varausta, jotta molemmat osapuolet ymmärtävät mitä vuokrataan, milloin ja miten noudetaan ja palautetaan. 
 • Sovi vuokrasta ja lähetä viestit vain Vuokraamon kautta, jotta keskustelut on todennettavissa ja raha tallessa. 
 • Älä postita tuotteita. Tarkista mahdolliset luvat (esim. ajokortti). 
 • Dokumentoi luovutettu ja palautettu kohde esim. valokuvin. 

 

Tietojen vahvistus on tärkein turvallisuustoiminto

1. Vahvista tietosi ja pyydä toista osapuolta vahvistamaan tietonsa Vuokraamoon

 • Tärkeää: tunnistaudu itse ja pyydä toista osapuolta tunnistautumaan, jotta henkilöllisyys on tiedossa.
 • Harkitse luottotietojen vahvistusta. 

Tunnistautuminen ja tietojen vahvistukset ovat vapaaehtoisia, mutta suositeltuja toimenpiteitä. Henkilötietojen tarkistus kertoo sinulle, että Vuokraamo on todentanut käyttäjän henkilöllisyyden (passilla tai henkilökortilla tai vahvalla pankkitunnistautumisella).

Voit tunnistautua itse ja toinen osapuoli voi tunnistautua myös omassa profiilissaan. Molempien pitää erikseen itse pyytää tunnistautumista Vuokraamoon. Ohjeet ja vahvistuksiin liittyvät löydät omasta artikkelista Tietojen vahvistukset

Tunnistautuminen ei ole automaattista, joten se kannattaa tehdä heti, vaikkei sinulla olisi vielä tiedossa vuokraa. 

 

2. Sovi ja varmista vuokran kulku etukäteen

Jos olet vuokraaja, ota yhteyttä vuokranantajaan eli kohteen omistajaan yksityisviestillä etukäteen ennen vuokran aloittamista. On molempien vastuulla keskustella vuokran kulku ja ehdot ennen vuokran hyväksyntää ja aloitusta niin hyvin, että molemmat tietävät mitä ja milloin tapahtuu. 

Sopikaa milloin ja miten kohde noudetaan ja palautetaan ja keskustelkaa esimerkiksi auki tarvittavat luvat (esim. ajokortti) ja kohteen kunto. 

Voit lukea tarkemmin tietoa vuokraamisesta vuokraajan näkökulmasta (artikkeli Vuokran kulku vuokraajalle) ja vuokranantajan näkökulmasta (artikkeli Näin vuokraat muille). 

Varmista, että molemmat osapuolet ymmärtävät ehdot. Jos kohteessa on käytössä vakiomuotoiset perusvuokraehdot, lue ne itse etukäteen hyvissä ajoin sisäistääksesi ne. 

 

3. Tarvittaessa tunnista toinen osapuoli vuokran yhteydessä

Jos toimit vuokranantajana, voit tunnistaa toisen osapuolen myös itse vuokrakohteen luovuttamisen yhteydessä.

 • Kuka tahansa voi pyytää Vuokraamoa tunnistamaan henkilöllisyyden jo ennen vuokraa. 
 • Jos henkilöllisyys ei ole vielä tarkistettu, kannattaa toinen osapuoli tunnistaa itse. 
 • Tunnistaminen ei ole pakollista, mutta siitä on hyötyä, mikäli vuokrassa on epäselvyyksiä. 
 • Usein tunnistamisen tekee vuokranantaja, joka tunnistaa vuokraajan.

Näin saat varmistuksen käyttäjän henkilöllisyydestä. 

Usein tunnistamiseen kelpaa esimerkiksi: 

 • Viranomaisen myöntämä kuvallinen henkilökortti. Tunnistamisohjeet Suomen Poliisin sivuilla (poliisi.fi/...). 
 • Passi. Tunnistamisohjeet Suomen Poliisin sivuilla, huomaa myös sivulla oleva PDF, jossa kuvia (poliisi.fi/...). 
 • Ajokortti harkinnan mukaan. Ajokortti ei välttämättä kelpaa aina viranomaisasioinnissa, mutta monet yritykset kelpuuttavat ajokortin tunnistamisvälineenä (myös esim. 2019 eduskuntavaaleissa ajokortti oli kelvollinen tunnistusväline). Tunnistamisohjeet Traficomin Ajokortti-info.fi -sivustolla (ajokortti-info.fi/...). 

 

4. Luovuta henkilökohtaisesti, älä postita tuotteita

Suosittelemme luovuttamaan kohteen aina henkilökohtaisesti, sillä postituksessa on huomioitava enemmän vastuuseen liittyviä asioita. Henkilökohtaisesti luovuttaessa kohde on helppo esitellä ja sen kunto on helppo tarkistaa niin, että molemmat ovat läsnä samaan aikaan. 

Emme suosittele postittamaan tuotteita. Jos kuitenkin päädyt postittamaan, huolehdi, että molemmat osapuolet ovat tietoisia vastuunjaosta esimerkiksi kadonneiden lähetysten osalta. Selvitä mahdollisuus myös lähettää paketti kirjattuna ja/tai niin, että se luovutetaan vastaanottajalle vain henkilökohtaisesti. Tällöin todentuu tieto vastaanottajasta eikä sitä pääse hakemaan tunnistautumatta. 

 

5. Dokumentoi kohde ja tarkista mahdolliset luvat

Dokumentoi mahdolliset puutteet, viat ja näkyvät jäljet luovutuksen ja palautuksen yhteydessä esimerkiksi valokuvaamalla kohde joka puolelta ja erityisesti niistä kohdista, joissa on jotakin huomioitavaa. 

Jos kohteeseen liittyy lupia, esimerkiksi ajokortti, vuokranantajana tarkista se ja vuokraajana tarjoa sitä tarkastettavaksi. 

 

6. Tee varaus ja maksu Vuokraamon järjestelmän kautta

 • Älä ehdota vuokraamista tai maksamista Vuokraamon järjestelmän ulkopuolelta.
 • Jos sinulle ehdotetaan vuokran sopimista tai maksamista Vuokraamon ulkopuolelta, ilmoita siitä ylläpidolle.

Vuokraamon järjestelmä on suunniteltu niin, että raha varataan katevarauksena vuokrakäyttöön jo vuokraa sovittaessa, mutta vapautetaan vasta kun vuokra on toteutunut. Katevarauksella varmistetaan, että vuokraajalla on varaa maksuun. Vapautuksella vuokran jälkeen varmistetaan, että vuokranantaja ei yritä vuokrata olematonta kohdetta, sillä maksua ei vapauteta jos kohdetta ei luovuteta tai se ei vastaa kuvausta. 

Lähetä tärkeät viestit Vuokraamon Postilaatikon kautta.

 

7. Viestittele vain Vuokraamon Postilaatikon kautta

Keskusteluiden kulun todentamiseksi käytä vain Vuokraamon postilaatikkoa viestittelyyn. Muiden viestintäkanavien käyttö ei ole kiellettyä, mutta ongelmatilanteessa Vuokraamo ei voi todentaa viestejä, joita tehdään Postilaatikon ulkopuolella. 

Jos viestittelet muita kanavia käyttäen, teet sen omalla riskilläsi. Jos viestittelet muita kanavia käyttäen, kannattaa esimerkiksi lähettää merkittävistä päätöksistä yhteenveto Vuokraamon Postilaatikon viestien kautta. 

 

Ongelmatilanteet

Riitojen ennaltaehkäisyksi on tärkeää noudattaa kaikkia ylläolevia vinkkejä. Joskus vuokra voi kuitenkin ajautua ongelmiin ja on mahdollista, että joudut riitauttamaan vuokran. Lue lisää ongelmien selvitystavoista artikkelista Ongelmatilanteet vuokrissa

 


Did this help answer your question?

thumbs up
thumbs down

Thanks for the feedback! 🙏🏽


Help by drift